woensdag 27 februari 2008


276 km per uur met de fiets


De Kempense metaalbewerker Sven Berghmans (33) uit Ravels heeft het gepresteerd 276 kilometer per uur te halen met een fiets. Hij deed dit weliswaar op de rollen, toch is dit een opmerkelijke prestatie. Het vorige wereldrecord stond sinds 1988 op 265 km per uur.

Bij het fietsen op de rollen wordt het achterwiel gemonteerd op een rol, die voor weerstand zorgt. Omdat je geen luchtweerstand en geen wrijving van je banden krijgt, is het veel gemakkelijker om heel hoge snelheden te halen. Maar zelfs dan is 276 kilometer per uur bewonderenswaardig.

Sven berghmans (1,91 meter voor 95 kilogram) presteerde het door middel van een gigantisch verzet rond te trappen: 114 X 8. Dit wil zeggen 114 tanden op het voorste tandwiel en 8 op het achterste. Ter vergelijking: in de Ronde van Frankrijk spurtten Boonen en andere McEwens op een 53 X 11...

Wie Berghmans kent, zal deze prestatie al minder verrassend noemen. Hij nam namelijk al vier keer deel aan 'de sterkste man van Ravels', en won vier keer. Hij vestigde het record op "patatten, biefstuk en een Red Bull", en traint 3 keer per week op de fiets: in het weekend bij WTC De Rappe Wielen en twee keer per week op de rollen.


Bronnen:

Het Volk

Geen opmerkingen: