zaterdag 23 februari 2008


Astana mag niet mee

Het ziet er benauwd uit voor het Kazachse wielerteam Astana. Deze week kreeg het te horen dat ze niet mogen starten in de Tirreno Adriatico en in Milaan-Sanremo, de klassieker der klassiekers. Eerder dit jaar kreeg het team al een startverbod in alle wedstrijden die georganiseerd worden door het Amaury Sport Organisation (ASO), en dat zijn er heel wat.

Ook de Giro-organisatie liet al weten dat Astana niet welkom is in Italiƫ. Dat maakt het lijstje van verboden wedstrijden voor het felgeplaagde team wel erg lang: de Ronde van Italiƫ, de Ronde van Frankrijk, Parijs-Nice, Luik-Bastenaken-Luik, Milaan-San Remo en Tirreno Adriatico mogen de Astana-renners allemaal op hun buik schrijven.

De reden van de wijgering is het slechte imago van het team. Vorig jaar werd de Duitser Matthias Kessler en de Kazachse renners Alexandre Vinokourov en Andrey Kaschechkin er betrapt op dopinggebruik. Door het dopinggeval van Vinokourov verliet het team vorig jaar ook de Tour de France. Ondertussen heeft het team een volledig nieuwe ploegleiding en een nieuw dopingprogramma en hoopte het dit seizoen met een propere lei te beginnen.

Het draaide anders uit. Het team zit met de handen in het haar na deze nieuwe opdoffer. Toen afgelopen seizoen het grote Discovery Channel werd opgedoekt was Astana de eerste om een groot deel van de renners, en ook de grootste renners over te nemen. Denk maar aan Contador en Leipheimer, de nummers 1 en 3 van afgelopen Tour de France. Het feit dat deze grote namen niet zouden starten in al die grote wedstrijden zorgt voor verontwaardiging.

Het goede nieuws is dat de sponsors het team niet laten vallen. Startrecht voor de Vuelta werd hen namelijk niet ontzegd, en daar zit tourwinnaar Contador voor veel tussen. Met hem erbij maakt de Astanaploeg veel kans die Vuelta te winnen. En na twee jaren Menchov en een jaar Vinokourov, zijn de Spanjaarden dringend toe aan een nieuwe Spaanse winnaar. Maar met enkel de Vuelta als doel dit jaar lijkt dit seizoen voor Astana een verloren seizoen te worden.


Bronnen:

NuSport.nl

Het Laatste Nieuws


Geen opmerkingen: