woensdag 30 januari 2008


Drie op drie in de woestijn


Een geviseerde Tom Boonen schreef de eerste drie ritten van de Ronde van Qatar op zijn naam, en zet zo het nieuwe seizoen op een spectaculaire manier in. De Balenaar laat zich niet uit het lood slaan door de negatieve berichtgeving rond zijn persoon en antwoordt met de pedalen in het land van de sjeiks, de kamelen en de spurters.

Vorige week raakte bekend dat veldrijder Tom Vannoppen betrapt werd op het gebruik van cocaïne. Op zich geen schokkend nieuws, gezien Vannoppen al langer op de sukkel is. Dat werd het echter wel toen bekend raakte dat Vannoppen aan het parket Boonen als dealer aanduidde. Vannoppen was er echter ook vlug bij om dit te ontkennen.

Toch was er opnieuw een onnodige storm rond de figuur Boonen ontstaan. Een storm die de spurtbom zelf in de kiem smoorde door de eerste drie etappes in de Ronde van Qatar –drie massaspurten- op zijn naam te schrijven.

Sinds zijn geboorte in 2002 heeft de ronde van Qatar enkel aan status gewonnen. Bij de oprichting ervan werd deze koers slechts als een buitenkansje gezien om de ploegkas wat aan te dikken. De prijzenpot wordt namelijk gefinancierd door de dollars van de talrijke oliesjeiks, die niet te benauwd zijn diep in de portefeuille te tasten om spektakel te zien.

Maar ondertussen groeide ‘the tour of Qatar’ uit tot een gerespecteerde, zoniet ideale voorbereidingskoers voor spurters. Op de biljartvlakke en kaarsrechte Qatarese wegen wordt met behulp van stevige woestijnwinden krankzinnige gemiddeldes gehaald (de eerste etappe werd afgewerkt aan een gemiddelde van 55,5 km/u). Dit is ideaal voor de spurtbommen die het vooral van de hoge snelheden moeten hebben.(PVL)



Bronnen:
Sportwereld
Cyclingnews
Het Laatste Nieuws

Geen opmerkingen: