maandag 10 maart 2008


Storm tijstert Parijs-Nice


BILZEN - Stormweer zorgde ervoor dat de tweede rit in Parijs-Nice, gewonnen door Gert Steegmans, ingekort moest worden. Maar niet alleen in ‘de koers naar de zon’ is die zon ver te zoeken. De hele wielerwereld is getroffen door een zware storm. Een storm veroorzaakt door de Internationale Wielerunie UCI en door ASO, organisator van onder andere de tour en Parijs-Nice.

Iedereen die iets of wat met de wielersport begaan is hielt zijn hart vast na de proloog van Parijs-Nice. Er was namelijk geen enkele renner die niet startte. Op zich niet zo gek, ware het niet dat UCI- baas Pat McQuaid gedreigd had elke renner te schorsen die zou starten in de meerdaagse rittenkoers.

Een gevolg van de ruzie die beide instanties nu al langer dan een jaar uitvechten. En waar de renners nu de dupe van blijken te worden. Officieel heeft de UCI nog geen maatregelen genomen tegen de renners, maar het feit dat ze geen persmededelingen meer heeft gedaan na de proloog doet vermoeden dat ze zelf niet weet wat te doen op dit moment.

Gert Steegmans verwoordde klaar en duidelijk het standpunt van de renners: “Schorst de UCI me voor deze Parijs-Nice, dan stap ik naar de arbeidsrechtbank omdat ik mijn werk niet kan uitoefenen. Dan vraag ik ook schadevergoeding aan de UCI en ASO.”

“De UCI is onze regering. Ze heeft vrijdag van de ploegmanagers een motie van wantrouwen gekregen. Ze moet van mij niet opstappen. Net als ASO moet ze ons niet langer als gijzelaars gebruiken. Door te koersen hebben we getoond dat we van goede wil zijn. Dat zag ik de voorbije dagen nog niet van de UCI.”



Bronnen:

UCI Media

De Standaard

woensdag 5 maart 2008


Nieuwe start, nieuwe namen

BILZEN- Wie aandachtig de uitslagen van het openingsweekend bekeken heeft, heeft ongetwijfeld onverwachte namen in de top-10 opgemerkt. Wie zijn deze nobele onbekenden? Een overzichtje.


Sebastian Langeveld (2e in Kuurne-Brussel-Kuurne): Een oertalent. De Nederlander was aanvankelijk twijfelachtig wegens kniepijn, maar startte uiteindelijk toch, en werd de sterkste man in de koers. Alles wijst erop dat hij het helemaal gaat maken: Nederlands kampioen bij de beloften in 2005, en uitgeroepen tot belofte van het jaar 2006 in Nederland. Won zijn tweede profkoers waar hij aan deelnam.

Arnaud Gerard (10e in Omloop Het Volk) : Gerard was vorig seizoen de jongste renner van het peloton. Wat hij in de Omloop liet zien, was een heel sterk nummer: in de vroege ontsnapping zitten, vervolgens een ijzersterke Philippe Gilbert opwachten en zich nog even helemaal leeg rijden voor de kopman. En dan nog 10e finishen in Gent: Deze jongen heeft een mooie toekomst voor zich.

Enrico Franzoi (5e in Kuurne-Brussel-Kuurne): Wat als Franzoi het veldrijden zou laten vallen en zich enkel richten op de voorjaarsklassiekers? Tom Boonen zou nog niet meteen met hem klaar zijn.

Borut Bozic: “Hou hem in de gaten, want hij wordt een hele grote”, zei Cycle Collstrop-teammanager Hilaire van der Schueren over zijn goudhaantje, nog voor de start van het nieuwe seizoen. Zijn zesde plaats in zijn eerste Kuurne-Brussel-Kuurne geldt als een eerste indicatie voor de Sloveense spurtbom.

Matthew Goss (3e in Kuurne-Brussel-Kuurne): De nieuwe Robbie McEwen. Werd in 2006 Australisch – en wereldkampioen ploegenachtervolging, en is nog maar 21. Kan in 2008 tot een seizoensrevelatie uitgroeien bij het sterke team CSC.

Nicolas Jalabert: 6e in de Omloop en 9e in Kuurne-Brussel-Kuurne, en daarmee de meest constante renner van het openingsweekend. Nicolas is de broer van de grote Laurent Jalabert. Is vooral bekend van zijn lange ontsnappingen in de Tour de France maar bewijst nu ook dat hij niet vies is van het klassieke werk.

Yuriy Krivtsov (4e in Omloop Het Volk) : Een tijdrijder pur sang die al sinds 2002 meedraait in het profpeloton. In de AG2R-ploeg al jaren een trouwe knecht die in de voorjaarsklassiekers zijn eigen kans mag gaan. Voorlopig nog zonder overwinning.